جاذبه طبیعت گردی همدان
همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایران است. جایی که نخستین دولت حاکم بر فلات ایران، از این منطقه حکم می راند. همدان را با غار علیصدر، هگمتانه، بوعلی و شمار زیادی از تپه های باستانی میشناسیم اما همدان طبیعت و ییلاقهایی بی نظیر دارد که هوای دلپذیری را به شش های شما می فرستد.
دره مرادبیک
یکی از باصفاترین و زیباترین درههای استان همدان، دره مرادبیگ است. که البیته خود مرادبیگ یا حسام بیگ آنجا حضور ندارد. این دره پوشیده از باغ و بوستان، رودخانه و چشمههای زلال و گوارای دامنه الوند است و روستایی به همین نام در غرب این دره در حدود ۲ کیلومتری آن دیده میشود که یکی از زیباترین روستاهای همدان است.
این دره برخلاف سایر درههای الوند همچون دره گنجنامه که در مسیر راههای باستانی قرار داشته است، در منطقه خاصی واقع شده که تردد در آن بسیار اندک بوده است و تنها راه ارتباطی، راه مالروی انتهای دره است که از طریق دره چشمه فرشه در فصول خشک سال با روستای پشت کوه که در یال غربی الوند قرار دارد، ارتباط مییابد.
تالاب آبشینه
این تالاب بی نهایت زیبا در ۱۵ کیلومتری شهر همدان قرار دارد، در واقع دریاچه پشت سد آبشینه است که بر روی رودخانه آبشینه احداث شده و تالاب سد آبشینه نیز نامیده میشود. این تالاب با مساحت ۸۵ هکتار، از تاریخ ۱۵ بهمن ماه سال ۱۳۹۰ به مدت ۵ سال به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شده است. آبشینه زیستگاه پرندگانی همچون چنگر، پلیکان، درنا، کشیم بزرگ و کوچک، فلامینگو، چوب پا، نوک خنجری، اگرت بزرگ، حواصیلهای خاکستری و ارغوانی، سنقر تالابی، گلاریول و پرستو دریایی نوک کاکایی میباشد. این پرندگان در فصل بهار از کشورهای آفریقایی به این تالاب مهاجرت میکنند و تا اواخر مهر در تالاب آبشینه زمستانگذرانی میکنند.
پوشش گیاهی غالب اطراف تالاب خانوادههای آفتابگردان، نعنا، چتریان، شببو، گاو زبان، گندمیان، فرفیون، بقولات و برخی گونههای آبزی میباشد. با افزایش بارندگی تیپهای گیاهی نیز متنوعتر میشوند و این سرزمین را تبدیل به ییلاقی باصفا و مفرح می کنند.
منطقه شراء
منطقه حفاظت شده شراء با سیمای کوهستانی و تپهماهوری و با وسعتی افزون بر ۱۰۷۰۰ هکتار در فاصله حدود ۴۵ کیلومتری شرق همدان واقع شده و به لحاظ طبیعت بکر، پوشش گیاهی مناسب و سیمای طبیعی آن، بی نظیرو از زیستگاههای اصلی قوچ و میش ارمنی استان همدان محسوب میشود. بخش کوهستانی منطقه از دو قله اصلی و مجزا از یکدیگر به نام های قافلانته و قزل تشکیل شده و تعداد ۱۷۲ گونه گیاهی متعلق به ۳۷ خانواده در تیپ های اراضی دشت های آبرفتی دامنه ای، فلاتها، آبرفتها و واریزههای بادبزنی شکل و آبرفتهای بادبزنی شناسایی شده است. خارشتر، شیرین بیان، خارزره، درمنه، جارو هند، ورک، بومادران، تلخه، گون، شیر تیزک، ختمی، شقایق، علف گوسفند، گل گندم، گوش بره، کلاه میر حسن، گل چایی، جغجغه، ختمی، شیرتیزک، از عمده ترین گونه های گیاهی منطقه است.
دره کیوارستان
دره های دامنه جنوبی الوند اقلیم های مصفا و فوق العاده ای هستند از جمله دره سرکان، دره آرتیمانی، دره فاران ، دره گزندر، دره شهرستانه و غیره . دره کیوارستان یکی از زیباترین دره های قله دماوند است که همیشه کوهنوردان زیادی را به خود جذب می کند این دره پر است از جاذبه ها و زیباییهای و مملو از گیاهان دارویی است. شما میتوانید دلتان را در انبوه درختان این دره و جویبارهایش تازه کنید و برای خودتان یک داروخانه دایر کنید.
رود آبشینه
آبشینه یا رود یلفان همچون بسیاری از رودخانههایی همدان، از چشمهسارهای الوند کوه در ۲ کیلومتری جنوب شرقى شهر همدان سرچشمه مىگیرد و حوضه آبگیر کوچکى متشکل از چندین جریان سطحى کوچک را در طول دامنه شرقى این کوه شامل مىگردد. این رود با مسیر عمومى شمالى و گذشتن از غرب آبادی آبشینه، برخى روستاهای دهستان سنگستان از بخش مرکزی شهرستان همدان، از جمله آبشینه، سنگستان، شورین، کنجینه، یگانه و یلفان را آبیاری مىکند. این رود در مسیرش از مکان های بسیار دل انگیزی و سرسبزی می گذرد که برای گردشگری تابستانی بسیار مناسب است.
آبشار گنجنامه
این آبشار در غرب شهر همدان واقع شده و در طول سال میزبان مسافران و اهالی شهر است. این آبشار مسحور کننده در زمستان هم جریان دارد و قندیل های ناشی از آن از جاذبه های زمستانی این نقطه است. در دوره هخامنشیان آب این آبشار، بسیار مورد احترام و تقدس بوده است وبه همین دلیل کتیبه های گنجنامه را در این محل و نزدیک به آن روی کوه، حجاری کردند.
روستای ورکانه
ورکانه؛ به عنوان نگین گردشگری روستایی همدان شهرت داره، سنگهای این روستا زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه ای سوخته در می آید که باعث می شود تصاویر اروپای رنسانس رو به یاد بیاوریم. قدمت تاریخی این روستا به بیش از ۴۰۰ سال می رسد. حس زیبای زندگی آرام در این روستای توریستی که بیشتر بافت آن اعم ازدیوار ها و حتی کف خیابان از سنگ طبیعی است بی نظیر است . ورکانه دارای باغ های گردوی بسیار زیاد می باشد که باعث شده بسیار مکان دلپذیری برای اقامت تابستانی باشد.
دوزخ دره
دوزخ دره که عناصر زیبای طبیعی و چشم اندازهای بدیعی دارد، علاقه مندان زیادی را، به ویژه در فصل تابستان، به سمت خود جلب می کند. وجود بیشه زار و رودخانه در عمق دره های کوه های الوند زیبایی های گردشگاهی آن رو دو چندان کرده است. در کف این دره از آبریز چشمه های کوچیک و بزرگ، رودخانه ای به راه می افته که به رودخانه اصلی برفین دره امامزاده کوه می پیوندد. آبشار این دره که حدود ۱۵ متر ارتفاع دارد مکانی حیرت انگیز برای تفرج تابستانی است.
دشت میشان
که در دامنههای کوه آرام گرفته، یکی از زیباترین مقاصد طبیعتگردی در استان همدان است. این دشت با چشمهسارهایی که خنکای آب را به گردشگران هدیه میدهند. در نزدیکی قله پر صلابت الوند دشتی سرسبز آرام گرفته، با چشمههایی که آبی خنک از آنها جاری است. دشت میشان از طراوت لبریز است. به میشان که وارد میشوید پا از دنیای دغدغهها و افکار بیرون میگذارید و آرامشی خاص سراسر وجودتان را فرا میگیرد.
سراب گیان
جاده سراب گیان جاده زیبایی است، وقتی از کنار گیان وارد جاده میشوید طبیعت تماما سبز میشود،
درختان دوطرف جاده به نحوی است که بیننده را به یاد جاده های سرسبز و پیچ در پیچ گیلان و مازندران می اندازد.دو طرف رودخانه درختهای بلندی وجود دارد که کل محوطه در طول روز سایه می باشد.
در پایین دست رودخانه تختهایی هم وجود دارد که زیبا طراحی شده بعضی از آنها وسط آب قرار گرفته است.در مسیر این سراب جنگل طبیعی به وسعت بیش از ۱۰۰ کیلومتر وجود دارد که شامل: بلوط چنار گردو زالزالک بید گلابی مو و…است. و خود طراوت آب سراب گیان خنکی دلپذیری دارد.