پارک چیتگر تهران؛ طبیعتگردی در پایتخت
جنگل و دریاچه و تفریحگاه در غرب تهران
گاهی برای سپری کردن ساعات خوشی در طبیعت، نیازی به خارج شدن از شهر نیست. پارک چیتگر تهران یکی از همان جاهایی است که میتوانید بدون خارج شدن از تهران از سرسبزی و خوش آبوهوایی آن نهایت استفاده را ببرید. پس امروز برای آشنایی کامل با پارک جنگلی چیتگر همراه مجله اورنگ باشید.
وقتی از شلوغی و آلودگی تهران دلزده و خسته میشوید و میخواهید به جایی بروید که دیگری خبری از این همه بوق و دود و شلوغی نباشد، شاید اولین فکری که به ذهنتان خطور کند سفر به حومه شهر یا شمال باشد. ولی در خود تهران هم جاذبههای طبیعی وجود دارند که دستکمی از شمال ندارند!
شاید کمی اغراقآمیز به نظر برسد، ولی پارک چیتگر یکی از آن پارکهای جنگلی مصنوعی است که مناظر دیدنی و خوش آبوهوایی طبیعت را در کنار انواع و اقسام تفریحات یکجا دارد. پارک چیتگر شاید برای کسی که دلش برای یک سفر آخر هفته به شمال صابون زده، آنچنان جذابیتی نداشته باشد، ولی قطعا ارزش سپری کردن یک عصر دلپذیر و آرام را دارد.
از چه مسیرهایی میتوانیم به پارک چیتگر برویم؟
اگر بخواهید با خودروی شخصی به پارک چیتگر بروید، توصیه میکنیم، وارد بزرگراه همت غرب شوید و سپس از آنجا به سمت خروجی بزرگراه شهید خرازی بروید. از این خروجی میتوانید پارک چیتگر را ملاحظه کنید. باقی مسیر هم از طریق تابلوهای راهنمایی کاملا مشخص است. مسیر بعدی هم بزرگراه آزادگان شمال است. از این مسیر هم وقتی وارد خروجی بزرگراه شهید خرازی شوید، پارک چیتگر کاملا قابل رویت است و میتوانید باقی مسیر را با استفاده از تابلوهای راهنمایی طی کنید.
در صورتی هم که قصد استفاده از وسایل نقلیه عمومی را داشتید، توصیه میکنیم به پایانه اتوبوس صادقیه رفته و از آنجا سوار اتوبوس شهرک دریا شده و خود را به بوستان چیتگر برسانید. در صورتی هم که حوالی خیابان شریعتی و میرداماد و تجریش بودید، میتوانید به سهراه ضرابخانه، پایین خیابان میرداماد بروید و از آنجا سوار اتوبوسهای BRT مترو چیتگر شده و بعدا با اتوبوس دیگری به پارک چیتگر بروید.
چطور با مترو به پارک چیتگر برویم؟
میتوانید سوار خط ۵ متروی تهران (خط تهران-کرج) شوید. دو ایستگاه ایران خودرو و چیتگر شما را به بوستان جنگلی چیتگر میرساند.
ساعات کار پارک چیتگر چگونه است؟
ساعات کاری بوستان جنگلی چیتگر از ۶ صبح تا ۱۲ شب است. با این حال، هر کدام از بخشهای تفریحی پارک جنگلی چیتگر دارای ساعات کاری متفاوتی است. به عنوان مثال، ساعات کاری دریاچه چیتگر (خلیج فارس) از شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۵٫۳۰ تا ۲۲ و روزهای آخر هفته (پنجشنبه، جمعه) و روزهای تعطیل هم از ساعات ۱۰ صبح تا ۲۲ است.
هزینه ورودی پارک چیتگر چقدر است؟
بوستان چیتگر هزینه ورودی ندارد، ولی برای استفاده از هرکدام از بخشهای تفریحی آن باید هزینه مجزایی را بپردازید. برای مثال، هزینه قایقسواری بسته به مدل قایق از ۱۰ هزار تومان تا ۶۰ هزار تومان و هزینه اجاره دوچرخه بسته به مدل از ساعتی ۲۰ هزار تا ۵۰ هزار تومان متغییر است.
ساعات کاری پیست دوچرخهسواری چیتگر چگونه است؟
ساعات کاری پیست دوچرخهسواری چیتگر از ساعت ۱۵ تا ۲۴ است.
ورودیهای پارک چیتگر کجاست؟
ورودی شماره ۱: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر)
ورودی شماره ۲: خروجی آزادراه تهران کرج، جنب مدیریت پارک
ورودی شماره ۳ و ۴: بلوار دستواره، بعد از پمپ گاز
ورودی شماره ۵ آزاد شهر (فاز غربی)
ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی
گونههای گیاهی پارک چیتگر چیست؟
پارک جنگلی چیتگر دارای پوشش گیاهی بسیار غنی متشکل از انواع درختان سوزنیبرگ و پهنبرگ از جمله کاج الداریکا، زبان گنجشک، اقاقیا، نارون، پلت، سرو خمرهای، سرو نقره ای، زبان گنجشک و ارغوان است. به جز این، در ضلع غربی بوستان جنگلی چیتگر، باغ راز هستی قرار دارد که دارای مجموعه باغ وسیعی با انواع گیاهان دارویی و زینتی از جمله مریم گلی، مریم نخودی، بومادران، اناب، آویشن، برگ بو، به لیمو، زرشک و سایر گیاهان است.
با پارک چیتگر آشنا شوید
بوستان چیتگر که در سال ۱۳۴۲ تاسیس شده، یکی از پهناورترین پارک های جنگلی تهران است که به دلیل وسعت و سرسبزی خود حکم ریههای این کلانشهر را دارد. این بوستان جنگلی در منطقه ۲۲ تهران واقع است و از زمان احداث همواره امکانات مختلفی از جمله دریاچه چیتگر به آن افزوده شده تا به مکان بسیار مطلوبی برای سپری کردن اوقات فراغت خانوادهها و شهروندان تبدیل شود.
بوستان چیتگر دارای امکانات تفریحی و ورزشی مختلف، مناظر سرسبز و دیدنی زیادی است که باعث شده بازدیدکنندگان زیادی خصوصا آخر هفتهها هم از تهران و هم کرج به آن مراجعه کنند.
به دلیل عبور رودخانه از میان چیتگر، این بوستان جنگلی به دو بخش غربی و شهر تقسیم شده است. بخش غربی این بوستان جنگلی که همان بکری و دستنخوردگی مناظر طبیعی را حفظ کرده، حدود ۶۵۸ هکتار و بخش شرقی آن هم ۲۵۳ هکتار وسعت دارد.
بوستان چیتگر دارای اختلاف ارتفاع نسبتا بالایی هم بوده و اختلاف ارتفاع پستترین و مرتفعترین نقاط آن به حدود ۸۸ متر میرسد. درختانی مانند اقاقیا، افرا، زبان گنجشک، کاج، سرو نقرهای، نارون چتری، انواع درختان بلوط، عرعر و ارغوان عمده پوشش گیاهی این بوستان بسیار زیبا و خوشمنظر را تشکیل میدهند.
پارک چیتگر تهران کجاست؟
بوستان جنگلی چیتگر در غرب تهران قرار گرفته است. پارک جنگلی چیتگر در منطقه ۲۲ و بین اتوبانهای شهید همدانی و شهید خرازی قرار گرفته است. از آنجایی که در این بخش از حاشیه غربی تهران اتوبانهای زیادی وجود دارد، امکان دسترسی به آن از طریق خودروی شخصی چندان دشوار نیست.
میتوانید با رفتن به یکی از اتوبانهای خرازی، همدانی و یا آزادگان به پارک جنگلی چیتگر دسترسی پیدا کنید. یکی از مسیرهای رسیدن به پارک جنگلی چیتگر رفتن به اتوبان شهید همدانی است. از این اتوبان میتوانید وارد بلوار گیاهشناسی شوید. از این بلوار هم به بلوار میعاد و دریاچه چیتگر میرسید.
پس از آن هم از همین مسیر میتوانید وارد بوستان جنگلی شوید. از سمت بزرگراه همت یا بزرگراه آزادگان هم میتوانید وارد بزرگراه شهید خرازی شوید. در این بزرگراه نیز وارد خروجی دریاچه چیتگر شده و به طرف دریاچه بروید.
راه دسترسی دیگر هم استفاده از مترو است. چون ایستگاه مترو چیتگر فاصله کمی با پارک دارد، میتوانید به راحتی به پارک دسترسی پیدا کنید. البته برای رفتن به دریاچه یا امکانات بوستان چیتگر باید حتما از اتوبوسهای ویژه خود شهرک استفاده کنید.
میتوانید برای رفتن به دریاچه چیتگر سوار اتوبوس شهید باقری شوید. راه دسترسی دیگر به چیتگر هم اتوبوس است. از آنجایی که تقریبا تمام بخشهای پارک چیتگر، ایستگاههای مخصوص به خود را دارند، میتوانید با سوار شدن به اتوبوس در محل دلخواه خود پیاده شوید.
برای رفتن به پارک جنگلی هم میتوانید در ایستگاه اتوبوس چیتگر از اتوبوس پیاده شوید. ولی چنانچه قصد دارید به دریاچه چیتگر بروید، باید از پایانه صادقیه سوار اتوبو های خط ۳۲۲ شده و در ایستگاه جوزانی پیاده شوید.
تمامی مسیرهای دسترسی به چیتگر چنانچه در وبسایت رسمی این بوستان جنگلی شرح داده شده، به این ترتیب هستند:
مسیر رفتن به پارک جنگلی چیتگر با خودرو
o ورودی شماره یک: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر)
o ورودی شماره دو: خروجی آزادراه تهران کرج، جنب مدیریت پارک
o ورودی شماره سه و چهار: بلوار دستواره، بعد از پمپ گاز
o ورودی شماره پنج: آزاد شهر (فاز غربی)
o ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی
مسیر رفتن به پارک چیتگر با مترو
o ورودی شماره یک: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر)
o ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی
در پارک جنگلی چیتگر چه کار کنیم؟
در پارک چیتگر تهران به امکانات و تفریحات زیادی دسترسی دارید. از این جهت شاید بهتر باشد بپرسید چه کارهایی نمیتوانید در این بوستان جنگلی وسیع و زیبا انجام دهید!
در این مطلب تلاش کردیم که به تفکیک بهترین کارهایی که میتوانید در بوستان چیتگر انجام دهید را بررسی کنیم، ولی باز هم احتمالا خیلی از فعالیتها و تفریحات را از قلم انداخته باشیم.
پیکنیک خانوادگی
هیچکس (دستکم هیچ ایرانی) از پیکنیک و دورهمی بدش نمیآید. با شنیدن اسم پارک چیتگر هم اولین چیزی که به ذهن بسیاری خطور میکند، «پیکنیک و جوجه کباب» است.
از همین حالا بگوییم اگر قصد دارید این آخر هفته برای پیکنیک به پارک جنگلی چیتگر بروید، بهتر است خیلی زود دست به کار شوید. چون روزهای آخر هفته ترافیک عجیبی در این پارک جنگلی حکمفرماست و ممکن است در این پارک درندشت جایی برای نشستن پیدا نکنید.
آبوهوای مطبوع و مناظر زیبا و امکانات بالای این بوستان تماشایی باعث شده که خیلی از تهرانیها و کرجیها روزهای آخر هفته از صبح زود عازم این پارک جنگلی شوند.
با وجود گشتزنی ماموران در تمام ساعت، باز بودن پارک جنگلی، امنیت این بوستان تفریحی بالاست و میتوانید با خیال راحت هر جایی که دوست دارید بساط پیکنیک خودتان را پهن کنید. فضاهای ویژهای هم برای منقل و برپایی آتش در نظر گرفته شده، از این جهت فکر پیدا کردن هیزم و آتش درست کردن به سرتان نزند که به دردسر میخورید!
قطعا هیچچیزی جای کباب درست کردن در طبیعت را نمیگیرد، ولی اگر وسایل پختوپز و کباب همراه ندارید، در درون مجموعه بوستان جنگلی چیتگر چندین رستوران بسیار خوب وجود دارد که می توانید با توجه به ذائقه خودتان به یکی از این رستوران ها مراجعه کنید.
دوچرخهسواری
برای خیلیها هیچچیز لذتبخشتر از دوچرخهسواری در طبیعت نیست. پارک جنگلی چیتگر هم با توجه به امکانات ویژهای که برای همین منظور فراهم کرده، ایدهآل هر علاقهمند به دوچرخهسواری است.
در پارک ۳ پیست مخصوص دوچرخهسواری در دسترس مراجعهکنندگان قرار گرفته است. پیست سرعت، پیست استقامت که مخصوص آقایان است و پیست ویژه بانوان. طول مسیر پیست سرعت ۱۷۰۰ متر، پیست استقامت هم ۵ هزار متر و پست مخصوص بانوان هم ۱۳۰۰ متر است که از تمامی مسیرها کوتاهتر است.
اگر خودتان دوچرخه به همراه ندارید، میتوانید از غرفههایی که در کنار پیستهای دوچرخهسواری قرار دارند، دوچرخه کرایه کنید. بیش از ۱۰۰۰ دوچرخه برای گروههای سنی در این غرفهها در دسترس قرار گرفته است. هزینه کرایه دوچرخه در پارک چیتگر هم بسته به مدل، ساعتی ۲۰ هزار تا ۵۰ هزار تومان است.
برای کرایه دوچرخه باید حتما مدارکی مانند گواهینامه، کارت ملی یا کارت پایان خدمت هوشمند همراهتان باشد. در صورت تاخیر ۲۰ تا ۶۰ دقیقهای هم باید هزینه یک ساعت را به عنوان جریمه پرداخت کنید.
امنیت دوچرخهسواری در طول پیستها بسیار بالاست. علائم راهنمایی و تابلوهای متعددی در طول مسیر نصب شدند و همینطور چون عابران پیاده حق تردد در این مسیرها را ندارند، میتوانید با خیال راحت به رکاب زدن بپردازید.
اگر دوچرخهسوار ماهری نیستند، بهتر است از پیست استقامت استفاده کنید. همچنین همیشه در محل کادر پزشکی حضور دارد که میتوانند در صورت بروز هر گونه سانحهای خود را سریعا به محل برسانند.
دریاچه چیتگر
دریاچه چیتگر با مساحت تقریبا ۱۳۰ هکتار، بزرگترین دریاچه مصنوعی کشور به حساب میآید. رودخانه کَن آب این دریاچه را تامین میکند. دریاچه چیتگر علاوه بر آنکه نقش بسزایی در خنک کردن و لطیف هوای محدود اطرافش دارد، دارای امکانات تفریحی بسیاری است.
در این دریاچه میتوانید از امکانات زیادی از جمله باشگاه ورزشهای آبی، اسلکه قایقرانی، جزایر آموزشی، جزایر و اسکله تفریحی، شهر بازی و پارک آبی نهایت لذت را ببرید. علاوه بر این هرم هیجان، پیست مصنوعی تیوپسواری و سافاری پارک در حوالی دریاچه قرار دارند.
یکی دیگر از جذابیتهای دریاچه چیتگر هجوم پرندگان مهاجر در فصلهای سرد سال به آن است. این پرندگان مهاجر که از دهها گونه پرنده وحشی همچون اردک ماندارین، سهره جنگلى و مرغ دریایی (کاکایی) تشکیل شدهاند، قبلا عمدتا از نواحی سردسیر سیبری و شرق اروپا به مناطق گرمسیر ایران همچون استان فارس و خوزستان مهاجرت میکردند، ولی چند سالی است سر راهشان به دریاچه چیتگر هم سری میزنند و با خود حس و حال حضور در کنار دریا را همراه میآورند.
مسیر پیادهروی دور دریاچه
هوای بسیار مطبوع و فضای سبز و انبوه درختان و پوشش گیاهی، باعث میشود که پیادهروی در بوستان جنگلی چیتگر به تفریحی بسیار دلپذیر و خوشایند تبدیل شود.
برای پیاده روی در پارک چیتگر مسیرهای کاملا ویژهای وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. اگر از پیادهروی ساده لذت نمیبرید یا دوست دارید کمی هیجان را هم تجربه کنید، پیشنهاد میکنیم حتما به مسیر «گذر موج» سری بزنید.
این مسیر همانطور که از نامش پیدا است، یک مسیر ۵۰۰۰ متری با پستی و بلندیهای موج مانند است که گاهی حسِ قدم زدن روی عرشه کشتیای در یک دریای متلاطم را تداعی میکند! قدم زدن در این مسیر خصوصا شبها با روشن شدن چراغها و نورپردازیهای دیدنی، لذتی دوچندان دارد.
ماهیگیری در دریاچه چیتگر
ماهیگیری یکی از تفریحاتی است که احتمالا فکرش را نمیکردید در یک دریاچه مصنوعی امکانش فراهم شده باشد، ولی میتوانید با عضویت در باشگاه ماهیگیری دریاچه چیتگر از این تفریح هم لذت ببرید.
قطعا اگر اهل ماهیگیری باشید، بیشتر سراغ نواحی بکر و طبیعی میروید، ولی از ما بشنوید، ماهیگیری در تهران صفای دیگری دارد!
قایق سواری در دریاچه چیتگر
یکی دیگر از تفریحاتی که میتوانید در دریاچه چیتگر به آن بپردازید قایقسواری است که طرفداران کمی هم ندارد. برای این کار باید به یکی از اسکلههای شمال شرقی یا جنوب غربی دریاچه بروید.
امکان انتخاب قایقهای مختلفی از قایقهای پدالی دو نفره، قایقهای پدالی چهار نفره، قایقهای موتوری شش نفره و همینطور لنجهای ۱۵ تا ۲۰ نفره را هم دارید. برای سوار لنج شدن هم باید منتظر تکمیل ظرفیت بمانید. هزینه قایقسواری هم بسته به مدل به ازای هر نیم ساعت از ۱۰ هزار تومان تا ۶۰ هزار تومان متغیر است.
بوستان ریحانه بانوان
خانمها با توجه به محدودیتهایی که در پوشش دارند نمیتوانند آنطور که شاید و باید به ورزش در فضاهای عمومی و باز بپردازند. بوستان ریحانه که ۱۸ هکتار وسعت دارد، محوطه اختصاصی بانوان است که امکان انجام انواع و اقسام ورزشها و تفریحات را بدون محدویت پوشش فراهم کرده است.
بانوان میتوانند در این بوستان بینظیر از امکاناتی همچون آمفیتئاتر رو باز، سالنهای بدنسازی، پینگپنگ، زمین اسکیت، فوتبال دستی، آلاچیقهای سرپوشیده، سکوهای ورزش صبحگاهی به همراه سیستم پخشکننده صوتی موسیقی و سالنهای چند منظوره بهرهمند شوند.
در این بوستان جشنوارهها و رویدادهای ورزشی، هنری و آموزشی مختلفی نیز برگزار میشود. برای دسترسی به بوستان ریحانه باید به درب ورودی شماره ۱ واقع در خیابان سرو بروید.
میشهزار و باغ راز هستی
اگر به بوستان جنگلی چیتگر رفتید، حتما سری به میشهزار بزنید. در این بخش میتوانید حیواناتی همچون میش، قوچ و خرگوش را تماشا کنید. حیوانات میشهزار در شرایطی شبیه به زیستگاههای طبیعی نگهداری میشوند.
به این جهت مثل حیوانات باغوحش ناراحت و عصبی به نظر نمیرسند، بلکه سرزندگی و شادابی زندگی در طبیعت را میتوانید در آنان به وضوح حس کنید. از آنجایی که امکان تماشای این حیوانات زیبا و دوست داشتنی از فاصلهای حداقل ۳۰ متری امکانپذیر است، احتمال هیچ برخورد فیزیکی وجود ندارد و میتوانید به همراه خانواده و خصوصا کودکان و خردسالان به میشهزار بروید.
در ضلع غربی بوستان چیتگر، باغ راز هستی قرار گرفته است. این مجموعه باغ که مساحتی حدود ۱۸،۵ هکتار دارد، دارای بخشهایی همچون باغ گیاهان دارویی، مجموعهای از انواع گلهای رُز بومی ایرانی، مجموعه گندمزار و یونجهزار است.
در بخش گیاهان دارویی گیاهانی مانند مریم گلی، مریم نخودی، بومادران، اناب، آویشن، برگ بو، به لیمو، زرشک و سایر گیاهان به صورت کاملا منظم کاشته شدند. این باغ سرسبز و زیبا شامل برکه و مجموعه باغ نوازش و مجموعه نگهداری پرندگان نیز میشود که در آن حیواناتی مانند اسب، بز، شتر، لاما و پرندگان زیبا و دوستداشتنی از جمله طاووس، جغد، گنجشک و قرقاول نگهداری میشود.
در برکه این مجموعه هم میتوانید ماهیهای زینتی رنگارنگ را تماشا کنید.
پینتبال
اگر هوس یک ورزش مهیج و سرگرمکننده کردید، پیشنهاد ما پینت بال پارک چیتگر است. امکانات بازی بسیار هیجانانگیز پینتبال در ضلع شرقی بوستان چیتگر فراهم شده است.
پینتبال یک ورزشی تیمی است و دو تیم باید در مقابل هم بازی کنند. حداقل نفرات برای شروع بازی پینتبال ۱۰ نفر است. بنابراین باید برای شروع بازی منتظر تکمیل ظرفیت بمانید.
سوارکاری
در پارک جنگلی چیتگر یک باشگاه سوارکاری و پیست مخصوص هم وجود دارد که میتوانید با عضویت در آن از اسبسواری لذت ببرید. در باشگاه سوارکاری امکان اسبسواری خردسالان هم با اسبهای کوچک (نژاد پونی) وجود دارد.
همچنین اگر عضو باشگاه نباشید میتوانید با پرداخت ۷۵ هزار تومان به ازای هر نیم ساعت از سوارکاری لذت ببرید.
امکانات و اطلاعات پارک جنگلی چیتگر در یک نگاه
ساعت کار پارک چیتگر: ساعت ۶ صبح الی ۱۲ شب
ورودیهای بوستان جنگل چیتگر
ورودی شماره ۱: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر)
ورودی شماره ۲: خروجی آزادراه تهران کرج، جنب مدیریت پارک
ورودی شماره ۳ و۴: بلوار دستواره، بعد از پمپ گاز
ورودی شماره ۵: آزاد شهر (فاز غربی)
ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی
فهرست کامل امکانات بوستان جنگلی چیتگر
امکانات ورزشی تفریحی: بوستان ریحانه (مخصوص بانوان)، پیست دوچرخهسواری، باشگاههای پینتبال، باشگاههای سوارکاری، غرفههای کرایه دوچرخه، زمین والیبال ساحلی
رستورانها: رستوران تشریفات، مروارید، شبهای گلستان، باراد و دهها کافیشاپ، اغذیهفروشی و غرفه فروش تنقلات، بوفه و آبخوری
تأسیسات: کتابخانه، سالن اجتماعات، اسکان اضطراری و دفتر بیسیم پارک چیتگر
ایستگاههای امدادرسان: آتشنشانی، درمانگاه و هلال احمر
تسهیلات و امکانات رفاهی: پارکینگ، نمازخانه، سرویس بهداشتی، زمین بازی کودکان، میشهزار
سخن پایانی
آیا از آن دستآدمهایی هستید که دوست دارید یک عصر زیبا را با قدم زدن در میان درختان و مناظر سرسبز و مملو از هوای تازه سپری کنید؟ از قدم زدن و پیادهروی اصلا خسته نمیشوید؟ دوچرخهسواری و قایقسواری چطور؟ اهل پیکنیک و دورهمی هستید؟ به تفریحات پر هیجان مثل اسکیتسواری و پینتبال نه نمیگویید؟
اگر جواب شما به هر یک از این سوالات مثبت است، حتما سری به پارک جنگلی چیتگر بزنید. پارک جنگلی چیتگر یکی از مجهزترین و سرسبزترین و وسیعترین بوستانهای جنگلی کشور است که امکانات تفریحی و ورزشی زیادی برای رفاه مراجعهکنندگان فراهم کرده است.
با توجه به اینکه از مرکز تهران تا بوستان چیتگر تنها نیم ساعت راه است، میتوانید به راحتی با یک برنامهریزی ساده، یک نیمروز یا عصر دلپذیر و آرام را در آن سپری کنید.